Νέες δυνατότητες και βελτιώσεις σημαντικών λειτουργιών των Ταμειακών Μηχανών RBS

Με αφορμή τα νέα δεδομένα που προέκυψαν σε σχέση με την επικείμενη διασύνδεση των ΦΗΜ, η RBS προέβη στις πιο κάτω παρεμβάσεις σε όλα τα Ταμειακά της Συστήματα μέσω αναβάθμισης, η οποία ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει βελτιώσεις σε σημαντικές λειτουργίες τους και θα ενεργοποιεί νέες μοναδικές δυνατότητες:

Με αφορμή τα νέα δεδομένα που προέκυψαν σε σχέση με την επικείμενη διασύνδεση των ΦΗΜ, η RBS προέβη στις πιο κάτω παρεμβάσεις σε όλα τα Ταμειακά της Συστήματα μέσω αναβάθμισης, η οποία ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει βελτιώσεις σε σημαντικές λειτουργίες τους και θα ενεργοποιεί νέες μοναδικές δυνατότητες:

Ανάκτηση κατεστραμμένων αρχείων
Καθόσον τέθηκε το ζήτημα από το ΔΣ του ΣΕΚΤ και από την ΔΙΔΥΠΟΔ ΤΜΗΜΑ Ε’ (κύριος Μαυρίδης) της περίπτωσης όπου κατά την αποστολή των δεδομένων, κάποιο αρχείο να μην μπορεί να αναγνωστεί από την Ταμειακή Μηχανή για να αποσταλεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ, είτε γιατί είναι κατεστραμμένο είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, αναζητήθηκε η εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Με υπόδειξη της ΔΙΔΥΠΟΔ ΤΜΗΜΑ Ε’ και με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΚΤ, προτάθηκαν οι εξής λύσεις: α) Η αποστολή του αρχείου αυτού χειροκίνητα, από τον επαγγελματία (ή το λογιστή του), με τη συμπλήρωση μιας ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ, β) αποστολή αυτόματα κατά το κλείσιμο της ημέρας (Ζ) ενός αρχείου με τα συγκεντρωτικά σύνολα ημέρας και με ειδική ονοματολογία ή γ) ανάκτηση από την SD του προσωρινού αρχείου που δεν μπορεί να αναγνωστεί και η αυτόματη αποστολή του, για όσες ταμειακές μηχανές έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Η λύση που επιλέχθηκε από την RBS στο νέο Firmware, σε σχέση με τα ως άνω, είναι η τρίτη (γ) και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η αποστολή του συγκεντρωτικού αρχείου ημέρας από τη Φορολογική μνήμη (β).
 
Νέα παραστατικά πώλησης
Για τις ανάγκες της διασύνδεσης του server (ESEND) των ταμειακών συστημάτων με το MyDATA και για την διευκόλυνση συγχρονισμού των παραστατικών με τις απαιτήσεις πώλησης αγαθών του myDATA ,προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού προϊόντων και εμπορευμάτων, προστέθηκαν οι πιο κάτω τύποι παραστατικών με τους αντίστοιχους κωδικούς ως κατωτέρω (σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας ΦΗΜ με Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΥΠΟΔ Ε 1049436 ΕΞ 2021/11/06/2021):

 1. 166 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
 2. 172 ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
 3. 214 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
 4. 165 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ)
 5. 169 ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ)*
 6. 162 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 7. 173 ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ)
 8. 175 ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ)*
 9. 174 ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 10. 222 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ) – ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
 11. 215 ΕΙΔΙΚΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ*
 12. 350 ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ*
 13. 351 ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ*
 14. 352 ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ*
 15. 353 ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ*

     *υπό ένταξη 

Αυτόματη εισαγωγή στοιχείων με χρήση του ΑΦΜ
Ο Συνεργάτης κατά τον προγραμματισμό του Header, εισάγει μόνο το ΑΦΜ του πελάτη, οπότε και συμπληρώνονται αυτόματα τα υπόλοιπα στοιχεία, μέσω ειδικής υπηρεσίας του TAXIS.
Στη περίπτωση που ο επαγγελματίας επιθυμεί να εκδώσει τιμολόγιο, εισάγει μόνο το ΑΦΜ του πελάτη του και στη συνέχεια τα υπόλοιπα στοιχεία τροφοδοτούνται στη ταμειακή μηχανή μέσω της ίδιας ως άνω υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνδέσει το ταμειακό του σύστημα στο Link4all (μέσω μιας χαμηλού κόστους ετήσιας συνδρομής) και να προμηθευτεί από το taxis τους ειδικούς κωδικούς ελέγχου ΑΦΜ.

Ανάγνωση και επαναπρογραμματισμός των ΦΗΜ μόνο με τη χρήση Smartphones
Η RBS στην προσπάθεια της να απλοποιήσει την διαδικασία επαναπρογραμματισμού των ταμειακών συστημάτων της προχώρησε στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής mobile εφαρμογής, την “ECR Sync” (αντίστοιχη της εφαρμογής Dev Link).
Την εφαρμογή αυτή μπορείτε να την κατεβάσετε στο κινητό σας τηλέφωνο και αφού συνδέσετε την Ταμειακή Μηχανή στο Router του καταστήματος, σας εμφανίζει την ταμειακή μηχανή που συνδέσατε (ή όλες αν στον ίδιο χώρο λειτουργούν περισσότερες της μιας Ταμειακές Μηχανές RBS). Στη συνέχεια η εφαρμογή σάς καθοδηγεί να “κατεβάσετε” και να αποθηκεύσετε τον τρέχοντα προγραμματισμό της Μηχανής και τον οποίο μετά από αναβάθμιση μπορείτε, πάλι οδηγούμενοι από την εφαρμογή, να τον “ξαναφορτώσετε” στην Μηχανή. Η εφαρμογή ενεργοποιείται με τον κωδικό Link4all που διαθέτει ο κάθε συνεργάτης.
 
Άλλες σημαντικές βελτιώσεις
Τέλος, βελτιώθηκαν σημαντικές λειτουργίες των Ταμειακών Μηχανών όπως:

 • Η διαδικασία εγγραφής και ανάγνωσης της προσωρινής μνήμης(NAND), καθιστώντας απολύτως ασφαλή και αξιόπιστη τη λειτουργία της
 • Η ταχύτητα εκτύπωσης τόσο των αντιγράφων των τιμολογίων ημέρας, όπου για 30 π.χ. τιμολόγια ο χρόνος ανεύρεσης και εκτύπωσής τους περιορίστηκε από 8 λεπτά σε λιγότερο από 1λεπτό
 • Αυτή της δυνατότητας ταυτόχρονης διαχείρισης τραπεζιών και πελατών αντί της έως σήμερα χρήσης επιλεκτικά της μιας μόνο από τις ως άνω δυο δυνατότητες 

Αγαπητοί Συνεργάτες, είμαστε βέβαιοι ότι μέσω αυτής της αναβάθμισης, η RBS καθιστά τη λειτουργία των ταμειακών συστημάτων της, ακόμα πιο αξιόπιστη και παράλληλα τους προσδίδει σημαντικά λειτουργικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι ήδη διαθέσιμη για όλες τις Φ.Τ.Μ. με τις τρέχουσες ενεργές εγκρίσεις, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για τις Φ.Τ.Μ. των προηγούμενων εγκρίσεων. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση στις εγκατεστημένες ταμειακές μηχανές σήμερα δεν είναι υποχρεωτική. Η αναβάθμιση διατίθεται δωρεάν σε όλους τους Συνεργάτες.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η ειλημμένη απόφαση της ΑΑΔΕ είναι ότι το myDATA δεν θα δέχεται παραστατικά χονδρικής πώλησης που θα εκδίδονται από τις ΦΗΜ (όταν καταστεί υποχρεωτική η αποστολή τους) και θα δέχεται μόνο τις αποδείξεις λιανικής, οι οποίες θα μεταφέρονται στο ESEND και στη συνέχεια από αυτό στο myDATA.
Τα παραστατικά χονδρικής θα ανεβαίνουν στο myDATA είτε μέσω Παρόχου, είτε με ERP, είτε με καταχώρηση από τον εκδότη τους (ή το λογιστή του) σε ειδική φόρμα που θα είναι διαθέσιμη στο myDATA.
Παρόλα ταύτα η έκδοση των παραστατικών χονδρικής από τις ΦΗΜ δεν απαγορεύεται ανεξάρτητα με τον τρόπο που αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στο myDATA.
Βέβαια, σήμερα και έως ότου καταστεί υποχρεωτική η αποστολή των παραστατικών στο myDATA, η λειτουργία έκδοσης παραστατικών από τις ΦΗΜ συνεχίζεται κανονικά χωρίς καμιά περαιτέρω υποχρέωση.
Η RBS έχει σχεδιάσει και θα σας επικοινωνήσει σύντομα τον τρόπο με το οποίο τα εκδιδόμενα παραστατικά χονδρικής από ΦΗΜ θα αποστέλλονται απολύτως νόμιμα στο myDATA.